Техниката е обслужващата част на хирургията. Мозъкът и мисълта са единствените, които формират хирурга.

Лапароскопия

Лапароскопия в превод от латински означава оглед на коремната кухина с оптична система. "Безкръвната хирургия" все по-често бива предпочитана от лекари и пациенти, поради своите предимства: по-малка травма за тъканите, по-малка кръвозагуба, по-бързо възстановяване, по-добър козметичен ефект и др. Лапароскопски интервенции обхващат различни гинекологични операции:диагностична лапароскопия (оглед на коремната кухина), кистектомия, салпингектомия, интервенции при извънматочна бременност, миомектомия, хистеректомия, операции за свличане на женските полови органи, радикални операции за онкологични заболявания и дълбока ендометриоза.
Възможността да бъде извършена по безкръвен начин всяка от горепосочените интервенции трябва да бъде оценена от лекуващият Ви лекар (оператор).
Затруднения за извършване на този тип хирургия са необходимостта от скъпо струваща апаратура и дългата крива на обучение на екипа. 
Понякога наличието на предшестваши операции и възпаление на органи и тъкани в коремната кухина (перитонит) могат да доведат до тежки сраствания. В такива случаи може да бъде невъзможно извършването на необходимата операция лапароскопски и да се наложи отваряне на предната коремна стена с разрез (лапаротомия).
С оглед осигуряване на пространство при лапароскопската хирургия в коремната кухина се инсуфлира газ (СО2). След това се поставят тръбички (портове/троакари) през които се поставят оптична система(под или над пъпа) и работни интструменти (най-често два или три). 
Възстановяването от оперативната интервенция е значително по-бързо от това при класическата хирургия и Вие ще можете да се приберете вкъщи още на следващия ден.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg