Техниката е обслужващата част на хирургията. Мозъкът и мисълта са единствените, които формират хирурга.

Лапаротомия

Лапаротомия означава достъп до коремната кухина, чрез разрез на предната коремна стена. Класически достъп, който използваме винаги когато не е уместен по-малко травматичен подход (лапароскопия, хистероскопия, роботизирана хирургия). 
Най-често извършваните разрези в акушеро-гинекологичната практика са:
1. Лапаротомия по Фаненщил - напречно, ниско, над окосмената част. Подходяща при Цезарово сечение, оперативно лечение на доброкачествени заболявания на женските полови органи (ЖПО) - миома на матката, доброкачствени тумори на яйчниците, някои възпалителни заболявания, извънматочна бремнност и др. Нейно предимство е по-малкия риск от формиране на херния в областта на оперативната рана и по-добрия козметичен ефект (могат да бъдат използвани и козметични техники за зашиване на кожата). Недостатъците са свързани предимно с по-лошото поле което се осигурява и  с затруднената хемостаза на тъканите на предна коремна стена.
2.Долна срединна лапаротомия - От окосмената част до пъпа (при някои заболявания може да премине встрани от пъпа, при необходимост от разширяване на разреза). По правило се извършва при злокачествените заболявания на ЖПО, големи туморни формации в коремната кухина - миоми или яйчникови, перитонит и т.н. С разреза се осигурява добро поле за работа и при необходимост лесно може да бъде разширен. Недостатъци - повишен риск от следоперативна херния и лош козметичен ефект.
Лапаротомия
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg